Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Jabłkowy tort w bezowej pierzynce

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 110 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
masło 150 gramów
jajka 1 sztuk
białka 3 sztuk
sok jabłkowy 300 mililitrów
laska cynamonu 1 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuk
bułka tarta 3 sztuk
cukier puder 200 gramów
jabłka prażone (słoik) 1 sztuk

Wykonanie:

Z przesianej mąki, 75g cukru, jajka, soli oraz masła zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 60 minut do lodówki.
Zagotować 300 ml soku jabłkowego, 125g cukru oraz laskę cynamonu. Dodać jabłka prażone i dusić 5 minut na małym ogniu.
Wymieszać oba budynie ze 150 ml soku jabłkowego i dodać do masy cynamonowo-jabłkowej. Doprowadzić do wrzenia. Ostudzić i wyjąć laskę cynamonu.
Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczona średniej wielkości tortownicę. Brzegi zawinąć na wysokość ok. 4 cm. Całość posypać bułka tartą i wstawić na 30 minut do lodówki. Na ciasto wylać przygotowana masę jabłkowo-budyniową. Zwinięte brzegi przyciąć radełkiem do9 poziomu budyniu. Piec 50 minut w 180 stopniach.
Ubić białka ze szczypta soli, dodając stopniowo cukier puder. Na ostudzonym cieście ułożyć łyżką piane i wyrównać. Zapiekać jeszcze 10 minut w piekarniku.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER