Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Golonka na piwie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
golonka tylna wieprzowa 2 sztuk
cebula 1 sztuk
kminek według uznania
woda 0,5 litrów
piwo 1 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone golonki osuszyć i ponacinać skórkę w kwadraciki. Natrzeć solą oraz pieprzem i odstawić na 3 godziny. Ułożyć golonki w brytfannie, podlać wrzącą wodą i piec 2 godziny w 200 stopniach. Od czasu do czasu odwracać golonki i polewać je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po godzinie dodać kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni i piec 30 minut, polewając golonki piwem, aż powstanie chrupiąca skórka.
Powstały podczas pieczenia sos przetrzeć przez sito. Golonki można podawać z kluskami ziemniaczanymi, knedlami z bułki, zasmażana kapusta kiszoną, surówka z białej kapusty, no i oczywiście obowiązkowo z musztardą i zimnym piwem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER