Użytkowników online: 6
kulinaria
« Powrót  

Pomidory z kalafiorem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidory 4 sztuk
kalafior 1 sztuk
liście kapusty pekinskiej według uznania
papryka czerwona 2 sztuk
cebula 1 sztuk
szczypiorek 1 pęczek
majonez 0,5 szklanek
sok z cytryny według uznania
migdały mielone 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczony, podzielony na różyczki kalafior wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzony ostudzić. Opłukane, osuszone kilka liści kapusty oraz pomidory podzielić na mniejsze cząstki. Oczyszczoną cebulę oraz paprykę zalać wrzątkiem i trzymać 3 minuty na małym ogniu pod przykryciem. Ostudzone pokroić w kostkę. Opłukany, osaczony szczypiorek posiekać, jedną łyżeczkę odłożyć, a resztę zmiksować z majonezem, dodając mielone migdały lub orzechy włoskie. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Tym sosem polać połączone składniki sałatki, ew. dosolić. Wstawić na 20 minut do lodówki. Przełożyć sałatkę do salaterki, posypać odłożonym szczypiorkiem i podawać do mięs na ciepło lub jako samodzielne danie na kolację.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER