Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Ryż z grzybami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż vialon 260 gramów
pomidor 300 gramów
borowik 200 gramów
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
anyż 1 łyżek stołowych
bazylia 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
szalotka 1 sztuk
bazylia 4 listków
oliwa z oliwek 3 łyżek stołowych
pieprz mielony według uznania
masło 60 gramów
parmezan starty 40 gramów

Wykonanie:

Do rondla wlać oliwę i włożyć 20 g masła. Tłuszcz rozgrzać, dodać czosnek, szalotkę oraz anyż i podsmażyć. Następnie dodać rozdrobnione pomidory i doprawić sos solą i pieprzem. Rondel przykryć pokrywką i na wolnym ogniu gotować sos około pół godziny. Dołożyć pokrojone grzyby i pietruszkę, zamieszać drewnianą łyżką. Po upływie tego czasu gotować jeszcze 20 minut. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Do ugotowanego ryżu dodać pozostałą część masła, drobno pokrojoną bazylię, utarty parmezan i 3/4 sosu. Risotto i sos dokładnie wymieszać. Gotowe porcje podawać bezpośrednio na talerzach, polane resztą sosu i udekorowane listkami bazylii.

Uwagi:

Pomidory sparzone i obrane ze skórki, grzyby dokładnie oczyszczone, drobno posiekana natki pietruszki, świeży anyż i bazylia, roztarty ząbek czosnku, szalotka pokrojona w plastry


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER