Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Indyk faszerowany orzechami i rodzynkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 300 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
tuszka indyka 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 1 sztuk
cebula 1 sztuk
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
bułka tarta 0,5 szklanek
orzechy nerkowca 100 gramów
rodzynki 100 gramów
olej 1 łyżek stołowych
bazylia 0,5 łyżek deserowych
oregano 0,5 łyżek deserowych
tymianek 0,5 łyżek deserowych
gruszki konserwowe 1 puszka
żurawina do mięs (słoik) 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umytego, osuszonego indyka natrzeć z wierzchu i w środku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przykryć folią aluminiową i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Oczyszczoną cebulę, marchewkę, oraz seler pokroić w kostkę i poddusić na półtwardo na połowie masła. Wbić jajka i dodać bułkę tartą. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Namoczone rodzynki osączyć i wymieszać z warzywami razem z orzechami, oregano, tymiankiem, bazylią oraz olejem. Farszem napełnić indyka, dodać resztę masła. Spiąć otwór wykałaczkami lub zaszyć. Piec ok. 3,5 godziny w 220 stopniach Podawać z połówkami gruszek napełnionymi żurawiną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER