Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Kurczak faszerowany wątróbką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
kajzerka 1 sztuk
mleko 1 szklanek
wątróbki drobiowe 200 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
masło 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
bułka tarta 5 łyżek stołowych
masło sklarowane 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umytego, osuszonego kurczaka natr5zeć z wierzchu i od środka solą. W mleku namoczyć bułkę. wątróbki oczyścić i razem z odciśniętą wątróbką zmielić lub posiekać. Opłukana natkę posiekać. Utrzeć żółtka z masłem, dodać wątróbki, natkę, bułkę tartą, szczyptę cukru, soli oraz pieprzu i utrzeć na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i wymieszać z nadzieniem. Włożyć farsz do środka kurczaka i zaszyć. W brytfannie z rozpuszczonym masłem ułożyć tuszkę grzbietem do dołu. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach, polewając na przemian sosem z pieczenia oraz gorącą wodą. Kurczaka podawać w całości z wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER