Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kurczak z owocami w galarecie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pierś kurczaka 500 gramów
czosnek 2 ząbki
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
gruszki z kompotu 4 sztuk
jabłka 2 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
estragon 1 łyżek deserowych
migdały 100 gramów
goździki 2 sztuk
kora cynamonu 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
żelatyna 10 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Osaczyć owoce. Obrane jabłka pokroić. Do roztopionego masła włożyć mięso i wlać połowę syropu brzoskwiniowego, dodać estragon i dusić na małym ogniu 35 minut, podlewając syropem. Sparzone migdały obrać ze skórki. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki. Zagotować szklankę wody z goździkami, cynamonem i gałką. Włożyć jabłka i gotować 3 minuty, osączyć. Gorący kompot wymieszać z żelatyną. Połączyć resztę syropu z brzoskwiń z kompotem z jabłek. Dodać 3 łyżki sosu z duszenia mięsa. Na dnie foremki keksowej ułożyć warstwę owoców, pokrojone na spore kawałki piersi kurczaka, kolejna warstwę owoców i kolejna porcję mięsa. Rozsypać migdały, lekko przemieszać i wlać galaretę. Wstawić na 6 godzin do lodówki. Podawać z sosem żurawinowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER