Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
podgrzybki 300 gramów
cebula 2 sztuk
olej według uznania
śmietana 2 łyżek stołowych
mąka 3 łyżek stołowych
ziemniaki 500 gramów
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Oczyszczoną jedna cebule posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać grzyby, mieszając, smażyć 10 minut. Podlać łyżką wody i dusić, aż woda częściowo wyparuje. Wlać śmietanę i jeszcze chwile dusić. Łyżką mąki rozprowadzonej w 1/3 szklanki wody zagęścić sos. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić, aż sos zgęstnieje.
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce razem z pozostałą cebulą. Wymieszać z pozostałą maka, jajkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Placki usmażyć na oleju i gorące przekładać sosem grzybowym. Od razu podawać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER