Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pasztet z serem i szpinakiem w cieście filo

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
szpinak 1 kilogramów
dymka 0,5 pęczek
sól według uznania
masło 80 gramów
jajka 3 sztuk
ser owczy 400 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
ciasto filo (20 płatków) 500 gramów

Wykonanie:

Oczyszczony szpinak blanszować w garnku, aż zmięknie. Posolić, odcedzić i wystudzić. Oczyszczona cebulę pokroić w kostkę i smażyć 1 minutę na 20g masła.
Roztrzepane jajka wymieszać z pokruszonym serem. Pokroić szpinak na kawałki i wymieszać z cebulą oraz serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Rozpuścić resztę masła i posmarować nim połowę płatków ciasta. Umieścić ciasto w natłuszczonej blasze (20x30 cm) w taki sposób, by wystawało po bokach. Nałożyć masę i wygładzić wierzch. Resztę ciasta przyciąć do wielkości blachy, posmarować resztą masła i ułożyć na farszu. wystające brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER