Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Faszerowane pomidory z dipem jogurtowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidory 12 sztuk
bulion 600 mililitrów
kurkuma 1 łyżek deserowych
kuskus 300 gramów
pistacje 1 łyżek deserowych
migdały 1 łyżek deserowych
oliwa 2 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
bazylia według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
jogurt naturalny według uznania
czosnek 1 ząbki

Wykonanie:

Umyć pomidory i odkroić wieczka. Łyżeczką wydrążyć wnętrze. Miąższ przetrzeć przez sito, a pomidory lekko posolić.
Zagotować bulion z kurkuma i polać nim kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Wystudzona kaszę wymieszać z prażonymi, posiekanymi pistacjami, migdałami, oliwą i przecierem pomidorowym, Doprawić do smaku skórką z cytryny, bazylią, pietruszką, solą oraz pieprzem. Farszem napełnić wydrążone pomidory, przykryć wieczkami i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wymieszać jogurt z posiekanym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory podawać na ciepło z dipem jogurtowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER