Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Przekładane ciasto makowe

Opis:

Pyszne, łatwe w wykonaniu ciasto, dobre na każde okazje. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek stołowych
mak 2,5 łyżek stołowych
marmolada wieloowocowa według uznania
masa makowa 1 puszka
śmietanka 1,2 litrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
galaretka pomarańczowa 0,5 sztuk
herbatniki 150 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
wódka 4 łyżek stołowych
mleko 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe według uznania
posypka kolorowa według uznania
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
cukier według uznania

Wykonanie:

Biszkopt makowy: całe jajka, o temperaturze pokojowej, ubić mikserem razem z 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Delikatnie połączyć, łyżką, z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem. Gotowe ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.
Masa makowa: przełożyć mak z puszki do miski i wymieszać.
Masa śmietanowa: do schłodzonej, gęstej śmietany dodać 3 łyżki soku z cytryny oraz cukier do smaku i chwilę ubijać. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, a po 10 minutach, mieszając, rozpuścić na małym ogniu. Dodać do żelatyny kilka łyżek śmietany i połączyć z resztą, cały czas ubijając mikserem. Całość jeszcze chwilę ubijać. Wcześniej przygotowaną w/g przepisu zastygniętą galaretkę, rozdrobnić łyżeczką na mniejsze cząstki i wymieszać z ubitą śmietaną, odstawić do lekkiego stężenia.
Polewa kakaowa: w rondelku na małym ogniu podgrzewać margarynę z kakao, pół szklanki cukru, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, 4 łyżkami alkoholu oraz 2 łyżkami mleka. Cały czas mieszać, podgrzewać ok. 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Jeszcze ciepłą oblać ciasto.
Złożenie ciasta:
biszkopt makowy - marmolada - masa makowa - masa śmietanowa z galaretką - herbatniki - polewa kakaowa - wiórki kokosowe + posypka kolorowa.

Uwagi:

Ciasto można składać w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej) lub bez blaszki.
Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER