Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Tortowe ciasto czekoladowe

Opis:

Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto na różne okazje. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
czekolada w proszku 1,5 łyżek deserowych
masa makowa 1 puszka
marmolada wieloowocowa według uznania
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
żelatyna 3 łyżek stołowych
krem do tortów czekoladowy 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
wyroby czekoladowe do dekoracji ciast według uznania
herbatniki 150 gramów

Wykonanie:

Biszkopt czekoladowy: całe jajka, o temperaturze pokojowej, ubić mikserem z cukrem oraz szczyptą soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Delikatnie połączyć, łyżką z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia oraz czekoladą w proszku. Gotowe ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 170 stopniach ok. 30 minut, wystudzić.
Masa makowa: wyłożyć masę z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.
Masa brzoskwiniowa: zmiksować brzoskwinie razem z zalewą i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, po 10 minutach rozpuścić na małym ogniu, dodać do niej kilka łyżek musu brzoskwiniowego, a następnie połączyć z resztą musu, cały czas ubijając mikserem. Całość chwilę jeszcze ubijać. Odstawić do lekkiego stężenia.
Krem czekoladowy przygotować w/g przepisu na opakowaniu.
Złożenie ciasta:
biszkopt czekoladowy - marmolada - masa makowa - masa brzoskwiniowa - herbatniki - krem czekoladowy - wiórki kokosowe + posypka czekoladowa.

Uwagi:

Wzorki na kremie można zrobić widelcem.
Ciasto można składać w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej) lub bez blaszki.
Gotowe wstawić na noc do lodówki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER