Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Zupa rumunska

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
papryka zielona 1 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
cebula 1 sztuk
marchew 3 sztuk
mieso mielone 500 gramów
ryż 1 szklanek
jajko 2 sztuk
przecier pomidorowy 1 sztuk
kostki rosolowe 2 kostek
kwasek cytrynowy 1 łyżek stołowych
liść laurowy 3 listków
makaron cienki 1 szklanek

Wykonanie:

Papryki,cebule i marchew, myjemy, kroimy w drobne kostki, marchewkę można zetrzeć na tarce, wrzucamy do garnka z woda, i gotujemy.Dodajemy kostki rosołowe i 3liscie laurowe.Zostawiamy na ogniu. Wkładamy w półmisek mięso mielone, dodajemy szklankę ryżu i jedno jajko,i mieszamy.Przyprawiamy do smaku.Robimy z mięsa mielonego kulki i po kolei wkładamy do zupy.Dodajemy szklankę cienkiego makaronu,zostawiamy na ogniu ok.40min.Dodajemy przecier pomidorowy, i kwasek cytrynowy-ok. 1 łyżkę stołowa, można dodać więcej jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśna.sprawdzamy czy mięso i ryz są miękkie, jeśli tak, rozbijamy jedno jajko na talerzu i mieszamy je widelcem, wlewamy do zupy, szybko mieszając.Przyprawiamy zupę do smaku sola i pieprzem, dodajemy drobno posiekana pietruszkę i gotowe :)

Uwagi:

Zupa jest lepsza gdy jemy ja z ostrymi papryczkami ze słoika, lub kozim serem.

Autor: jessy161193

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER