Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Makowiec świąteczny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masa makowa 1 puszka
mąka 1 szklanek
mleko 0,25 szklanek
margaryna 50 gramów
żółtka 2 sztuk
drożdże 15 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
olej 0,5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuk
lukier 1 sztuk
skórka pomaranczowa kandyzowana według uznania

Wykonanie:

Ciasto: drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczona margarynę i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek i rozprowadzić na nim masę makową. Placek z masą zrolować i zawinąć w pergamin posmarowany margaryną. Umieścić w blaszce i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzony makowiec ozdobić lukrem, przygotowanym w/g opisu na opakowaniu i udekorować skórka pomarańczową.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER