Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Pasztet z mięsa i wątróbki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
grzyby suszone 9 sztuk
mieso cielęce 500 gramów
podgardle 500 gramów
mieso wieprzowe tłuste 500 gramów
smalec 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieprz 4 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
gałka muszkatołowa 0,25 łyżek deserowych
ziele angielskie mielone 0,25 łyżek deserowych
kromki bułki 3 sztuk
watroba cielęca 400 gramów
mleko 0,5 litrów
jajka 5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, namoczone wcześniej grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Umyte mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu i przełożyć do rondla. Dodać oczyszczoną, pokrojona w plastry cebulę oraz przyprawy i zalać grzybami wraz z wywarem i dusić 2 godziny pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wrzucić kromki bułki i pozostawić do ostygnięcia.
Namoczona w mleku oczyszczona wątróbkę dusić ok. 20 minut. Przestudzone mięso oraz wątróbkę zmielić 2 krotnie, wbić jajka i dobrze wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej formy obsypanej bułka tartą. Piec bez przykrycia 40 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER