Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Grecki sernik pomarańczowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser mielony 350 gramów
żółtka 4 sztuk
cukier puder 120 gramów
skórka z pomarańczy - otarta 1 sztuk
sok z pomarańczy 50 mililitrów
migdały mielone 60 gramów
cytryna 2 sztuk
cukier puder 130 gramów
woda 150 mililitrów

Wykonanie:

Utrzeć twaróg dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczowa oraz sok z pomarańczy. Gładką masę wymieszać z mielonymi migdałami. Przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie. Wystudzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wyszorowane, sparzone cytryny pokroić w cienkie plasterki, włożyć do rondla z 130g cukru i wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Uważać, aby cytryny się nie przypaliły, odcedzić.
Wyjęty z tortownicy zimny sernik, udekorować plasterkami cytryny. Podawać z jogurtem naturalnym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER