Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Cielęcina w sosie tuńczykowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cielęcina 400 gramów
marchewka 1 sztuk
por 0,5 sztuk
seler naciowy 1 łodyga
wino biale 0,5 szklanek
bulion 2 szklanek
liść laurowy 1 sztuk
jajka (ugotowane) 2 sztuk
tunczyk w sosie własnym 1 puszka
sardynki w oleju 3 sztuk
kapary 4 łyżek stołowych
majonez 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
cytryna 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte mięso osuszyć. Oczyszczoną marchewkę, por oraz seler drobno pokroić, przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami wody. Dolać wino oraz bulion, dodać listek laurowy. Doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Włożyć mięso i gotować ok. 50 minut pod przykryciem na małym ogniu. Zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia.
Sos: ugotowane na twardo, obrane jajka przekroić na pół. Żółtka zmiksować (białka odłożyć) w mikserze razem z tuńczykiem, sardynkami, połową kaparów i majonezem. Dodać olej, sok z cytryny, 100 ml wywaru i dalej miksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Osączone mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dekoracyjnie ułożyć na talerzu, polać sosem i udekorować pozostałymi kaparami oraz plasterkami cytryny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER