Użytkowników online: 20
kulinaria
« Powrót  

Ciasto jajeczne ze szpinakiem i boczkiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 110 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
liście szpinaku mrożone 800 gramów
mąka 400 gramów
masło 200 gramów
jajka 8 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
ser ricotta 500 gramów
parmezan 40 gramów
boczek wędzony 50 gramów
żółtka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać 2 łyżeczki soli oraz niewielka ilość wody i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Rozmrożony szpinak odcisnąć i posiekać. Wymieszać 2 jajka z olejem ricottą, startym parmezanem i szpinakiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
2/3 ciasta podzielić na pół i rozwałkować. Jednym plackiem wyłożyć spód średniej tortownicy, resztą wykleić jej brzegi. Na cieście rozłożyć połowę boczku i szpinaku, wbić 6 jaj. Oprószyć solą oraz pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić resztę szpinaku oraz boczek. Przykryć drugim plackiem i posmarować żółtkiem. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER