Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Kaczka na dziko

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kaczka 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
cebula 2 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
pieprz 10 ziarna
ziele angielskie 10 ziarna
woda 2 szklanek
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
sok z cytryny 2 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
jałowiec 4 ziarna
imbir 1 łyżek deserowych
przyprawa do drobiu po myśliwsku 1 sztuk
jabłka 3 sztuk

Wykonanie:

Marynata: oczyszczone, pokrojone jarzyny, cebulę, listki laurowe, pieprz oraz ziele zalać wrzącą wodą i gotować 30 minut. Dodać szklankę wina, sok wyciśnięty z 2 cytryn, skórkę otartą z polowy wyszorowanej cytryny, lekko zgniecione ziarna jałowca, imbir oraz przyprawę do drobiu po myśliwsku. Krótko zagotować i ostudzić.
Chłodna marynata zalać umyte, osuszone kaczki. Marynować 2 dni, przewracając, by dobrze przeszły marynatą.
Kaczki wyjąć z marynaty na godzinę przed pieczeniem. Posolić, a do środka włożyć ćwiartki jabłek, spiąć wykałaczkami lub zszyć. Ułożyć w brytfannie i piec ok. 60-80 minut w 180 stopniach, aż będą miękkie. Od czasu do czasu polewać własnym sosem. Podawać z kluskami kładzionymi lub ziemniakami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER