Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Marokański tażin z kurczaka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pierś kurczaka 800 gramów
oliwa 3 łyżek stołowych
cebula 6 sztuk
cytryna 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
masło 50 gramów
olej 2 łyżek stołowych
imbir suszony 1 łyżek deserowych
liść laurowy 3 sztuk
ziemniaki 8 sztuk
oliwki zielone 150 gramów
oliwki czarne suszone 0,5 szklanek
melisa cytrynowa według uznania
piniola 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Pokroić mięso w małe kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie, odstawić. Oczyszczone cebule pokroić w piórka. Wyszorowane cytryny pokroić wzdłuż w plasterki. oczyszczony czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej, włożyć cebule i podsmażyć. Dodać imbir, czosnek i wlać 2 szklanki wody. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszać z podsmażonym mięsem i gotować 30 minut na małym ogniu. Dodać cytryny, listki laurowe, ugotowane ziemniaki pokrojone w półplasterki, zielone oraz czarne oliwki. Gotować razem jeszcze 10 minut. Oprószyć solą oraz pieprzem, wyłożyć na ogrzany talerz, posypać posiekaną melisą i piniolami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER