Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Norweski stek z łososia w sosie z wina

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
steki z łososia norweskiego 4 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
cebula 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 125 mililitrów
bulion warzywny 300 mililitrów
mąka 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
śmietana 100 gramów
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oprószyć steki solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka i poddusić na łyżce masła. wlać wino i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem. Wlać bulion, przykryć i gotować 10 minut. Dodać mąkę wymieszana w 2 łyżkach wody i zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz gałką i zagotować. Wymieszać ze śmietana.
Steki z łososia smażyć na pozostałym maśle po 3 minuty z każdej strony. Usmażone składać na talerzach, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: noniron

Data: 2011-07-11

Beciu! A gdzie Koper? Norwedzy (Szwedzi rowniez) nie jadaja lososia bez kopru tzn w 99, 99% kopru dodaja do sosu:-)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER