Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka domowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 1 kostek
cukier puder 3 szklanek
jajka 4 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
aromat do ciast według uznania
mąka 4 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jabłka 2 kilogramów
sok z cytryny 3 łyżek deserowych
Cynamon 1,5 łyżek deserowych
rodzynki 100 gramów
kasza manna 2 łyżek stołowych
miód 1,5 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk

Wykonanie:

Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, jajkiem i 3 żółtkami. Wlać śmietanę oraz kilka kropel zapachu do ciast. Stopniowo dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić na połowę, jedną część zamrozić, a drugą rozwałkować i wylepić nim dno oraz brzegi dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto i podpiec na blado na złoty kolor w 180 stopniach.
Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, miód, cukier waniliowy, kaszę manną oraz wymoczone, osaczone rodzynki i wymieszać. Białka ubić z łyżką cukru na sztywną pianę. Na podpieczonym spodzie rozłożyć jabłka, a na nich pianę z białek. Ciasto z zamrażalnika utrzeć na grubej tarce bezpośrednio na pianę. Piec jeszcze 50 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER