Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Szaszłyki z jagnięciny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
łopatka jagnięca 80 dekagramów
cebula czerwona 50 dekagramów
papryka 50 dekagramów
oregano 1 łyżek deserowych
rozmaryn 1 łyżek deserowych
tymianek 1 łyżek deserowych
ząbek czosnku 3 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
oliwa 5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz Cayenne według uznania
pieprz czarny według uznania

Wykonanie:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Dodać sok z cytryny i 4 łyżki oliwy. Poruszyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne, wymieszać. Mięso opłukać, dokładnie osączyć i pokroić w grubszą kostkę. Włożyć do miski z marynatą i wstawić do lodówki na 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Oczyszczoną paprykę i obraną cebulę pokroić w grubą kostkę. Wyjąć mięso z marynaty, osączyć i nabijać na drewniane szpatułki na zmianę z kawałkami pokrojonej papryki i cebuli. Resztę oliwy podgrzać na patelni i smażyć szaszłyki przez ok. 20 min. szaszłyki można także grilować. Mięso najlepiej grilować na tackach aluminiowych. Zioła wymieszać w miseczce i przed podaniem oprószyć nimi mięso.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: monpol6

Data: 2009-04-26

Bardzo dobre jadłam u znajomej palce lizać

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER