Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Kaczka nadziewana jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czosnek 4 ząbki
miód 1 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
wódka jałowcówka 50 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
majeranek według uznania
kaczka 1 sztuk
jabłka 3 sztuk

Wykonanie:

Oczyszczony czosnek drobno posiekać i wymieszać z olejem, jałowcówką lub ginem, szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Tą mieszanką natrzeć umytą, osuszoną kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na czas od 2 do 24 godzin.
Winne, umyte jabłka pokroić na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cząstkami jabłek nafaszerować kaczkę. Otwór spiąć wykałaczkami lub zszyć. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach, polewając sosem z pieczenia.

Uwagi:

Kaczka jest upieczona, gdy po nakłuciu z mięsa nie wypływa różowy sok.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER