Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Szynka drobiowa w galarecie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pieczarki 150 gramów
pasztet z wątróbek 100 gramów
masło 20 gramów
wino białe wytrawne 150 mililitrów
śmietana kremowa 100 mililitrów
szynka drobiowa 200 gramów
jajka 1 sztuk
pomidor 1 sztuk
bulion drobiowy 250 mililitrów
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
żelatyna 20 gramów
szczypiorek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki zmielić i utrzeć z masłem, pasztetem, winem oraz ubitą śmietaną. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Pokroić szynkę w plastry, co drugi nie docinając do końca. Pomiędzy plastry nakładać masę, ułożyć je w miseczkach, przykryć plasterkami ugotowanego jajka i pomidora.
Wymieszać bulion z koncentratem i białkami. Podgrzać, mieszając trzepaczką. Zagotować, dodać rozpuszczona w małej ilości wody żelatynę, mieszając doprawić, przecedzić i ostudzić. Tężejącą galaretkę wlać do miseczek i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem zanurzyć miseczki na moment w ciepłej wodzie i wyłożyć galaretki na półmisek. Udekorować szczypiorkiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER