Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Faworki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
żółtka 8 sztuk
masło 50 gramów
śmietana 3 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
spirytus 2 łyżek stołowych
cukier puder 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
smalec 600 gramów

Wykonanie:

Masło posiekać z przesianą mąką, dodać żółtka, śmietanę oraz sól. Wlać spirytus lub ocet i zagnieść ścisłe ciasto. Teraz raz za razem dość mocno uderzać w ciasto wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijać lub składać i znów uderzać, aż ciasto się napowietrzy (ok. 20 minut). Włożyć ciasto do miski, przykryć lekko wilgotna ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu (8-10 stopni) na 60 minut, aby dojrzewało.
Przekroić ciasto na 4 równe kawałki. Każdy (po kolei) rozwałkowywać na ok. 1 mm. Pokroić placki na pasy szerokości 3cm i długości 10 cm. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie (3-4 cm) i przełożyć przez nie jeden koniec paska. Uformować tak wszystkie faworki i ułożyć je na czystych ściereczkach.
W rondlu rozgrzać smalec (albo po 300g smalcu i oleju lub sklarowanego masła). Wrzucić odrobinę ciasta, jeśli szybko wypłynie - można smażyć. Wkładać faworki partiami po kilka do rondla, żeby swobodnie pływały w gorącym tłuszczu. po chwili odwrócić na druga stronę. Wyjmować, gdy będą złote z obu stron. Kłaść na papierowym ręczniku kuchennym, a potem układać warstwami na talerzach. Obficie posypać, przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: micha:)

Data: 2011-11-23

te faworki, są pyszne sama wypróbowałam:)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER