Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pączki z sosem czekoladowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 5 łyżek stołowych
drożdże 7 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
orzechy laskowe 50 gramów
mąka 250 gramów
masło 50 gramów
Ekstrakt waniliowy 0,5 łyżek deserowych
cukier puder według uznania
olej według uznania
śmietana 200 mililitrów
mleko 50 mililitrów
czekolada gorzka 200 gramów
kakao 50 gramów

Wykonanie:

Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru w ciepłym mleku i pozostawić do wyrośnięcia. Posiekane orzechy wymieszać z przesianą mąką i resztą cukru. Dodać rozczyn, stopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Dobrze wyrobić ciasto. jeśli jest za suche, to dodać jeszcze trochę mleka. Pozostawić ciasto na 60 minut, aby wyrosło. wyrośnięte przełożyć na oprószoną maka stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Foremka powycinać serduszka. Pozostawić paczki do wyrośnięcia na 30-60 mm.
Sos czekoladowy: zagotować śmietanę z 50 ml mleka i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę oraz kakao i mieszać, aż powstanie jednolity sos.
Rozgrzać w garnku olej do głębokiego smażenia i smażyć paczki z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać posypane cukrem pudrem z sosem czekoladowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER