Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Racuchy z ricotty

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żurawina suszona 20 gramów
porto 1 łyżek stołowych
ser ricotta 200 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
olej według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Alkoholem zalać żurawinę i odstawić na 30 minut. Gdy wchłonie alkohol, przełożyć ją na deskę i niezbyt drobno posiekać. Przetarty przez sito ser włożyć do miski, dodać cukier, roztrzepane jajko, przesianą mąkę, żurawinę oraz alkohol z jej moczenia (jeśli został) i dobrze wymieszać.
W dużym garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Dwiema łyżkami formować z ciasta podłużne kawałki i wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Porto można zastąpić miodem pitnym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER