Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pączki z jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 50 gramów
miód 50 gramów
sok z pomarańczy 1 szklanek
żółtka 7 sztuk
rum 2 łyżek stołowych
masło 100 gramów
jabłka rajskie z konfitury 500 gramów
olej według uznania
cukier puder według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Rozetrzeć drożdże z miodem, kilkoma łyżkami soku oraz łyżką mąki i zostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać resztę soku, wyrośnięty rozczyn, żółtka oraz rum i dobrze wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania stopione masło. Przykryte ciasto zostawić do wyrośnięcia. Z ciasta urywać małe kawałki, formować krążki, a na ich środek nakładać rajskie jabłka. Zawijać ciasto, zlepiać brzegi, formując kule, układać je na stolnicy posypanej mąką, przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. W dużym naczyniu rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wrzucić kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie i zrumieni się, można smażyć. Oczyszczone z mąki, wyrośnięte pączki wkładać do tłuszczu tak, aby swobodnie pływały. Przykryć i smażyć do zrumienienia, obrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia. Usmażone paczki wyjmować, osączać na papierowym ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub lukrować lukrem utartym ze szklanki cukru pudru i soku z cytryny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER