Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pączki marokańskie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sok pomarańczowy 120 mililitrów
drożdże 50 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
mąka 500 gramów
sól 1 łyżek deserowych
jabłka 3 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
woda z kwiatu pomarańczy 1 łyżek deserowych
olej według uznania
miód 200 mililitrów

Wykonanie:

Sok wymieszać z drożdżami oraz z cukrem i odstawić na kilkanaście minut. Do przesianej mąki dodać sól, toztrzepane jajka, 3 łyżki oleju, wodę z kwiatu pomarańczy oraz sok z drożdżami. Energicznie wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, dodać jeszcze maki. Przykryć ciasto ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 20 porcji. Formować kulki. Po środku każdej zrobić palcem dziurkę i trochę ją poszerzyć. Pączki pozostawić, przykryte, na blacie do wyrośnięcia. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia do 150 stopni i smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i polać miodem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER