Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Pączki pieczone

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 320 mililitrów
cukier 150 gramów
drożdże 100 gramów
masło 100 gramów
mąka 1 kilogramów
sól 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
jajka 2 sztuk

Wykonanie:

Lekko podgrzane 80 ml mleka wlać do miski, dodać cukier oraz pokruszone drożdże i odstawić na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Do reszty ciepłego mleka dodać masło i rozczyn drożdżowy. Przesianą mąkę wymieszać w dużej misce z solą oraz gałką muszkatołową. Dodać roztrzepane jajka, mleko z masłem oraz drożdżami. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować je na grubość ok. 1,5 cm. W cieście, dużą, okrągłą foremką, wyciąć kółka, a w nich drugą, mniejszą, dziurki. Układać, w odstępach, na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na 60 minut, aby znowu wyrosły. Piec ok. 18 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gotowe można polać stopionym masłem i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER