Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Tort truskawkowy z kwiatkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka tortowa 170 gramów
cukier 0,5 szklanek
jajka 4 sztuk
białka 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
Herbata 1 szklanek
cukier według uznania
sok z cytryny według uznania
bratki według uznania
cukier puder według uznania
śmietana kremowa 1 litrów
cukier 2 łyżek stołowych
truskawki morożone 500 gramów

Wykonanie:

Ubić mikserem całe jajka ze szczyptą soli na puszystą masę. Ubijając, dodawać stopniowo pół szklanki cukru. Dosypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać.Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki.
Zmiksować śmietanę z rozmrożonymi truskawkami i 2 łyżkami cukru.
Krążki nasączyć herbatą z cytryna oraz cukrem do smaku i przekładać masa truskawkową.
Rozmieszać białko z łyżeczką wody. Bratki zanurzać w białku lub smarować pędzelkiem i obficie posypać cukrem pudrem. odstawić na 60 minut, aby białko całkowicie zaschło. Gotowymi kwiatkami udekorować tort.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER