Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Minipączki z cukrem pudrem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
sól 1 szczypta
cukier 0,75 szklanek
drożdże 50 gramów
masło 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
żółtka 6 sztuk
olej według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odstawić.
Z przesianej maki, stopionego masła, żółtek utartych z pozostałym sokiem, soki z cytryny, soli oraz rozczynu zagnieść ciasto, dodając stopniowo ok. 1,5 szklanki wody. Ciasto powinno być dość gęste i odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie formować z niego małe kulki. Partiami wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor. Osączać na papierowym ręczniku kuchennym. Obficie posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER