Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Oponki twarogowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser mielony 500 gramów
mąka 500 gramów
margaryna 0,5 kostek
jajka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
spirytus 1,5 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
olej według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Z przesianej mąki, sera, margaryny, jajek, cukru waniliowego spirytusu lub octu oraz sody zagnieść dość lekkie ciasto. Rozwałkować je na placek o grubości 7 mm i szklanką wyciąć kółka, a w środku każdego wyciąć mniejsze kółeczka np. kieliszkiem. Oponki smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony. Osączać na papierowym ręczniku kuchennym. Obficie posypać cukrem pudrem. Można tez udekorować lukrem lub polewa czekoladową.

Uwagi:

Z tego samego ciasta można upiec serowe pączusie, paluszki i inne ciasta. Nie mogą one być zbyt duże, bo trudno będzie je dopiec w środku.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER