Użytkowników online: 17
kulinaria
« Powrót  

Ciasto cappuccino z polewą rodzynkową

Opis:

Pyszne ciasto na każdą okazję. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 8 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk
sól według uznania
mąka tortowa 8 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
kawa rozpuszczalna 3 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
białka 4 sztuk
wiórki kososwe 200 gramów
cukier 0,75 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka tortowa 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
Margaryna Palma 1 sztuk
rodzynki 400 gramów
rum według uznania
czekolada gorzka 1 sztuk
czekolada mleczna 1 sztuk
masło 100 gramów
kawa cappuccino 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Biszkopt kawowy: ubić mikserem 4 całe jajka o temperaturze pokojowej z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczypta soli na puch (ubijać 8-10 minut). Wymieszać 4 łyżki mąki tortowej z 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczką proszku do pieczenia oraz 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Tę mieszaninę delikatnie, łyżką, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do płaskiej, dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić.
W ten sam sposób upiec drugi taki sam biszkopt kawowy.
Ciasto kokosowe: 4 białka ubić mikserem ze szczypta soli na sztywna piane, dosypując stopniowo 0,75 szklanki cukru, ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać łyżkę mąki tortowej z łyżką mąki ziemniaczanej, łyżeczką proszku do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Tę mieszaninę delikatnie, łyżką, wymieszać ze sztywna pianą. Masę rozsmarować równomiernie na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.
Masa budyniowa: w pół szklance mleka wymieszać 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki mąki pszennej , resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym oraz z pół szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować gęsty budyń, wystudzić. Dobrze utrzeć miękką margarynę lub masło, dodając po łyżce budyniu oraz stopniowo kawę cappuccino w proszku. Masę podzielić na 2 części.
Polewa rodzynkowa: opłukane, osaczone małe rodzynki zalać rumem lub czystą wódka, przykryć i odstawić na noc. Na małym ogniu rozpuścić 100g masła, dodać połamane obie czekolady i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia, dodać osączone rodzynki i wymieszać. Jeszcze ciepła polewę równomiernie rozłożyć na cieście i wstawić na noc do lodówki.
Złożenie ciasta: biszkopt kawowy - połowa masy - ciasto kokosowe - połowa masy - biszkopt kawowy - polewa rodzynkowa.

Uwagi:

Ciasto kokosowe można nasączyć ponczem: 3/4 szklanki wody przegotowanej wymieszać z wódką, sokiem z cytryny oraz cukrem do smaku.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER