Użytkowników online: 20
kulinaria
« Powrót  

Tort makowy z owocami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mak 3 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
Margaryna Palma 1 sztuk
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
ananasy konserwowe 1 puszka
polewa do tortów jasna 2 sztuk
poncz 0,5 szklanek
sok z cytryny według uznania
wiórki kokosowe według uznania

Wykonanie:

Ciasto biszkoptowe: całe jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem ze szczyptą soli, 5 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym na puch (ubijać 8-10 minut). Wymieszać 5 łyżek mąki tortowej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem. Te mieszaninę delikatnie wymieszać, łyżką, z masa jajeczna. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki, każdy nasączyć ponczem.
Poncz: pół szklanki zalewy z osączonych ananasów wymieszać z czystym alkoholem do smaku.
Dobrze osączone brzoskwinie i ananasy pokroić na mniejsze cząstki.
Masa budyniowa: 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki maki pszennej wymieszać w pół szklance mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym oraz z pół szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować gęsty budyń, ostudzić. Miękką margarynę lub masło dobrze utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny do smaku. 2/3 masy wymieszać z połową pokrojonych, dobrze osączonych, owoców (jeśli owoce są słabo osaczone, to masa może się zważyć, można tego uniknąć - masę rozsmarować na cieście, a potem powciskać w nią cząstki owoców).
Polewę do torów przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Zamiast wody można użyć zalewy z owoców.
Złożenie ciasta: biszkopt makowy - masa z owocami - biszkopt makowy - masa budyniowa, na której rozłożyć równomiernie drugą połowę owoców - polewa do tortów obsypana wiórkami kokosowymi.


Uwagi:

Polewę do tortu można zastąpić galaretką owocową, wtedy tort należy złożyć w tortownicy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER