Użytkowników online: 20
kulinaria
« Powrót  

Beszamel

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Do rozpuszczonego na małym ogniu masła wsypać mąkę i mieszając trzepaczką, podgrzewać, aż do połączenia składników. Do gładkiej masy wlać trochę zimnego mleka. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy sos zacznie się zagęszczać, wlać następna porcję mleka i nadal podgrzewać, mieszając. po chwili wlać resztę mleka, mieszać, aż sos osiągnie gęstość śmietany. Doprawić gałką, solą oraz pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Gorącym sosem polać zapiekankę. Ten sos pasuje do zapiekanek ziemniaczanych, mięsnych oraz makaronowych. Można doprawić go tez ziołami i sokiem z cytryny.

Uwagi:

Mleko można zastąpić śmietaną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER