Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Owocowa zapiekanka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
maliny 250 gramów
morele konserwowe 1 puszka
jabłka 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
cukier 5 łyżek stołowych
olejek waniliowy według uznania
migdały mielone 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Odcedzić morele, a syrop zachować. Obrane jabłko pokroić w plasterki. Na suchej patelni rozgrzać cukier i wrzucić plasterki jabłka. Delikatnie mieszając, skarmelizować, podlać syropem z moreli i dusić 2 minuty.
Masłem wysmarować żaroodporne naczynie, ułożyć jabłka, oczyszczone maliny (mrożonych nie rozmrażać0, morele.
Utrzeć żółtka z cukrem (5 łyżek) na gładki kogel-mogel, dodać migdały, mąkę, kroplę olejku waniliowego i wymieszać. Na końcu połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Polać ciastem owoce i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER