Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Lazania z omletów

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
mąka 50 gramów
sól 0,25 łyżek deserowych
mleko 225 mililitrów
szczypiorek 1 łyżek stołowych
listki bazylii 1 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
oliwa 5 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pomidory 3 sztuk
pomarańcza 1 sztuk
pieczarki 300 gramów
cebula dymka 4 sztuk
czosnek 3 ząbki
szpinak 300 gramów
metka 350 gramów
ser cheddar 100 gramów
mozzarella 100 gramów
natka pietruszki 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto na jeden omlet: rozkłócone jajka z mąką na gładką masę. Mieszając, posolić i powoli wlewać mleko. Dodać posiekany szczypiorek i bazylię.
3 okrągłe blaszki o średnicy 23 cm wstawić na 5 min do 230 stopni. Wyjąć i na każdej blaszce stopić po łyżce masła, wlać równa warstwę ciasta. Blachy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec 7 minut. Piekarnik przestawić na 170 stopni i piec jeszcze 5 minut, aż powierzchnia omletów się przyrumieni.
Nadzienie: na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z masłem, wrzucić oczyszczone z pestek, drobno pokrojone pomidory, drobno pokrojona pomarańcze lub czerwona paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone na plasterki dymki oraz rozgnieciony czosnek i smażyć do miękkości ( warzywa maja być miękkie i zachowany powinien być kolor). Zdjąć warzywa z patelni, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i przesmażyć oczyszczony szpinak. Przełożyć szpinak na talerz i odstawić, a na patelni przyrumienić metkę, rozgniatając ja widelcem. Przełożyć ja na talerz i odstawić. Starty ser cheddar wymieszać z tartą podwędzoną mozzarellę i posiekana natka pietruszki. Na dnie jednej z blach lub na żaroodpornym półmisku położyć jeden omlet, przykryć go połową szpinaku, a potem 1/3 mieszanki serów. Na serze rozprowadzić równomiernie połowę smażonych warzyw, a potem połowę smażonej kiełbasy. Przykryć drugim omletem i powtórzyć te same warstwy. Na wierzchu położyć trzeci omlet ziołową strona do góry i posypać pozostałym startym serem. Wstawić na ok. 10 minut do piekarnika, aby ser się stopił. Po wyjęciu lazanii z piekarnika, pokroić na porcje w kształcie klinów i podawać.

Uwagi:

Składniki są podane na jeden omlet. Danie składa się z 3 omletów, ciasto na każdy należy przygotować osobno.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER