Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pierogi z kaszą gryczaną

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony 100 gramów
olej 2 łyżek stołowych
kasza gryczana ugotow. 1 szklanek
ser feta 200 gramów
parmezan 2 łyżek stołowych
ziemniaki 800 gramów
mąka 300 gramów
jajka 2 sztuk
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Farsz: oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać i podsmażyć z pokrojonym w kostkę boczkiem, dodać kaszę gryczaną, starty parmezan, fetę pokrojoną w kostkę, mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić, dodać mąkę, jajka oraz szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto.
Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i szklanką wyciąć spore kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na każdym ułożyć łyżkę farszu i złożyć nadajac im kształ pólksięzyców. Zlepic brzegi i smazyć z obu stron na rumiano w rozgrzanym oleju.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER