Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Ziemniaki zapiekane z jajecznicą na szynce

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 4 sztuk
szynka gotowana 100 gramów
jajka 4 sztuk
dymka 3 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
ser żółty 50 gramów
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone, podłużne ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Ostudzone przekroić wzdłuż na pół. Ze środka wydrążyć część miąższu. Oczyszczoną dymkę razem ze szczypiorem posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i wbić jajka. Usmażyć dość rzadką jajecznicę. Dodać wydrążony, roztarty ze śmietaną miąższ ziemniaczany i wymieszać ze startym żółtym serem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na wyścielonej pergaminem blasze ułożyć połówki ziemniakow, napełnić je farszem i zapiekać ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER