Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Litewska babka ziemniaczana,czyli kugelis

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 2 kilogramów
boczek wędzony 500 gramów
jajka 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
śmietana 0,5 szklanek
cebula 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać, a boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. połowę skwarek odłożyć, a resztą goracych skwarek razem z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Dodac jajka, czosnek. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. do natłuszczonej formy wlać masę i piec ok. 1-2 godziny w zależności od grubości, aż wierzch się zrumieni. Podawać z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną.

Uwagi:

Aby łatwiej było wyjąć babkę z formy, należy po upieczeniu postawić formę na ściereczce zamoczonej w zimnej wodzie.
Najlepsza jest babka o grubosci 5-6 cm.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER