Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kopytka z sosem beszamelowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
ser mielony 250 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 1,75 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i zmielić. Dodać przesianą mąkę, ser biały lub bryndzę, jajko oraz oprószyć solą i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodać trochę mąki. Z ciasta uformować wałki grubości 3 cm i pokroić ukośnie na niewielkie romby. Do osolonego wrzątku wrzucać kopytka, zamieszać i gotować 2,5 minuty od czasu, gdy wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową.
Sos beszamelowy: w rondelku stopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, chwile podsmażyć. Mieszając, powoli wlewać mleko i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku gałka oraz solą.
Kopytka polać przygotowanym sosem i oprószyć grubo zmielonym pieprzem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER