Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Placki ziemniaczane z jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
jabłka 2,5 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
mąka 50 gramów
rodzynki 1 łyżek stołowych
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić. Wymieszać z ciepłym mlekiem i ostudzić. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przelane wrzątkiem osączone rodzynki wymieszać z puree, jabłkami, jajkami oraz mąką na jednolite ciasto. Na rozgrzany olej łyżka kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano ok. 2,5 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Rodzynki można zastąpić uprażonymi na suchej patelni orzechami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER