Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Pieczona wieprzowina

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 500 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
sos z czarnej fasoli 1.5 łyżek deserowych
sól 2 łyżek deserowych
sherry wytrawne 2.5 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
przyprawa chińska 1 łyżek deserowych
barwnik do żywności czerwony 1 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Wieprzowinę pokroić w cienkie plasterki. W głębokim rondlu dokładnie zmieszać cukier, sos sojowy, sos z czarnej fasoli, sól, sherry, czosnek, przyprawę chińską i barwnik do żywności. Dodać mięso, wymieszać, odstawić na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu zamieszać. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Mięso przełożyć do naczynia do pieczenia i piec 15 minut z odrobiną oleju. W trakcie pieczenia zalać mięso mieszanką miodu i oleju sezamowego, piec kolejne 15 minut. Odstawić do wystygnięcia. Pokroić w wąskie paski. Podawać na zimno lub na gorąco.

Uwagi:

Sos sojowy jasny, ząbki czosnku rozgnieć


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER