Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Mongolski kociołek

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jagnięcina mrożona 1 kilogramów
makaron ryżowy 55 gramów
konina 2 sztuk
kapusta pekińska 1 sztuk
szpinak 500 gramów
wywar 8 szklanek
dymka 8 sztuk
sól według uznania
sherry wytrawne 3 łyżek deserowych
sos Hoisin według uznania
sos sojowy według uznania
sos chili według uznania
musztarda według uznania
imbir 2 łyżek stołowych
jajko 6 sztuk

Wykonanie:

Wybrać odpowiednie naczynia (garnek, rondel lub naczynie do fondue z podgrzewaczem). Mięso przygotować do rozmrożenia. Kiedy tylko lekko odtaje, pokroić na cienkie niczym papier plasterki. Rozłożyć je na 6 talerzach, aby się całkowicie rozmroziło. Tofu pokroić w kostkę. Makaron moczyć 10 minut w gorącej wodzie, a następnie odcedzić i pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Zielone warzywa dokładnie umyć, odsączyć i porwać liście na duże kawałki, ułożyć obok mięsa. Posiekaną dymkę sztuk) włożyć do 6 czarek. Sosy wlać do sosjerek, które powinny być w zasięgu ręki każdego gościa. Zmieszać imbir z dodatkową dymką (2 sztuki) i włożyć do osobnej miseczki. Przed każdym nakryciem postawić w małej miseczce lekko roztrzepane jajko. Podgrzać rondel (lub garnek). Wlać wywar i sherry, zagotować, a następnie podgrzewać na małym ogniu. Każdy z gości zanurza kawałki mięsa i warzyw w gotującym się wywarze, jajku i innych sosach. Mięso powinno być bardzo luźne, a warzywa lekko sparzone. Kiedy mięso zostanie zjedzone, do garnka można wrzucić makaron, resztę warzyw i tofu. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Jeść jak zupę, z dodatkiem pozostałych jajek (wedle uznania).

Uwagi:

Jagnięcina mrożona bez kości lub mięso wołowe, 2 porcje tofu pokrojone w cienkie plasterki


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER