Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Karmelizowany schab wieprzowy z sałatą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 55 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab wieprzowy 500 gramów
cebula 2 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
sałata masłowa 1 sztuk
cukier brązowy 1 łyżek stołowych
imbir starty 2 łyżek deserowych
przyprawa chińska 1 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
wino ryżowe 1 łyżek stołowych
sos ostrygowy 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1.5 łyżek deserowych
Cynamon 1 sztuk
bazylia w listkach 1 łyżek stołowych
kolendra 1 łyżek stołowych
ocet winny biały 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Marynata: cukier, imbir, przyprawa chińska, sos sojowy, wino, sos ostrygowy i olej sezamowy dokładnie wymieszać w głębokim naczyniu. Dodać laskę cynamonu. Odstawić. Mięso ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu, zalać marynatą i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Mięso odsączyć, marynatę zachować. Następnie mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piec bez przykrycia 25?30 minut, polewając od czasu do czasu marynatą. Następnie przykryć luźno folią aluminiową i pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 minut. W oddzielnym naczyniu do pieczenia ułożyć cebulę i czerwoną paprykę. Piec 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki sosu do polania włożyć do głębokiego słoika, zamknąć i potrząsając, dokładnie wymieszać. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, ułożyć na nich mięso, obok cebulę i paprykę, skropić sosem. Podawać z makaronem lub ryżem.

Uwagi:

Schab wieprzowy bez kości i tłuszczu 2x 250 g., cebula pokrojona na ćwiartki, papryka pokrojona w cienkie paseczki.

Marynata 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli 1 łyżka wina ryżowego lub sherry 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 laska cynamonu.

Sos sezamowy z ziołami 1 łyżka porwanych listków świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki białego octu winnego lub ryżowego 1 łyżeczka sosu sojowego o niskiej zawartości soli 1/2 łyżeczki oleju sezamowego


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Iza

Data: 2008-09-09

W dobrych sklepach spożywczych, można kupić taki cynamon. Pozdrawiam

Autor: Atelier

Data: 2008-09-09

Skąd wziąć cynamon w laskach?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER