Użytkowników online: 22
kulinaria
« Powrót  

Zapiekane ziemniaki z szynką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
szynka 200 gramów
cebula 2 sztuk
masło 30 gramów
mąka 30 gramów
bulion 1 szklanek
mleko 1 szklanek
musztarda ostra 2 łyżek stołowych
majeranek 0,5 pęczek
pieprz biały według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone młode ziemniaki, jeśli są za duże przekroić na połówki. Gotować w osolonej wodzie 15 minut. Grube plastry szynki pokroić w dużą kostkę. Oczyszczona cebulę pokroić w plastry, zeszklić na maśle, oprószyć mąką, wlać bulion oraz mleko i wymieszać. Sos gotować 5 minut. Doprawić musztardą, solą, pieprzem oraz kilkoma listkami majeranku.
Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki oraz szynkę i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udekorować majerankiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER