Użytkowników online: 23
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Faszerowana karkówka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
grzyby suszone 100 gramów
bułka tarta 3,5 łyżek stołowych
karkówka 1,3 kilogramów
mięso wieprzowe 200 gramów
mięso mielone wołowe 200 gramów
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
natka pietruszki 1 porcja
żółtka 2 sztuk
kukurydza konserwowa 1 sztuk
tymianek 0,5 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
smalec 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte grzyby zalać niewielką ilością wody i moczyć 3 godziny. Odcedzone (płyn zachować) drobno posiekać. W kilku łyżkach wody namoczyć bułkę tartą. Umytą, osuszona karkówkę głęboko naciąć wzdłuż, aby powstała kieszeń. Na odrobinie oleju podsmażyć mięso mielone, dodać grzyby oraz drobno posiekana cebulę i oczyszczone, pokrojone w kostkę marchewki. Dodać posiekana natkę, roztrzepane żółtka, osączoną kukurydzę oraz rozmoczona bułkę tartą. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farszem napełnić kieszeń w karkówce. Otwór zaszyć lub pospinać wykałaczkami. Mięso natrzeć sola wymieszaną z pieprzem, pokruszonym tymiankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Wsunąć do foliowego rękawa i na 9 godzin wstawić do lodówki. Następnie ułożyć karkówkę w rękawie, w brytfannie i piec ok. 120 minut w 180 stopniach. Upieczoną pokroić w grube plastry i podawać z ziemniakami.

Uwagi:

Smalec można zastąpić olejem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: humusowa dama

Data: 2011-06-12

smaczne !

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER