Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Pieczeń dworska z indyka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pierś indyka 1,5 kilogramów
boczek wędzony 150 gramów
masło 1 łyżek stołowych
wermut 200 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
tymianek według uznania
pieprz 4 ziarna
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone mięso zalać winem, przykryć i odstawić na 2,5 godziny w chłodne miejsce, co jakiś czas odwracać. Po wyjęciu zrumienić na maśle ze wszystkich stron i przełożyć do brytfanny. Oprószyć solą, wlać marynatę z salaterki, wrzucić liść laurowy, tymianek oraz pieprz. Mięso obłożyć plasterkami boczku, przykryć i piec 90 minut w 200 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć, by mięso się przyrumieniło. Po upieczeniu pokroić pieczeń w plastry i podawać z ziemniakami oraz marchewka z wody. Pieczeń można też podawać na zimno z żurawiną lub borówkami i marynowanymi gruszkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER